Animatiefilmpje ‘There you go’

In zijn korte animatiefilmpje ‘There you go’ werpt Oren Ginzburg in samenwerking met Survival International een satirische blik op hoe inheemse stammen door ‘ontwikkeling’ worden weggevaagd.

Boodschap

De centrale boodschap van het filmpje is het verwoestende effect dat zogenaamde (duurzame) ontwikkeling kan hebben op inheemse stammen. In stamverband levende volken die gedwongen worden om hun traditionele manier van voedsel verbouwen, jagen en verzamelen op te geven, gaan hier niet op vooruit.

De Mursi, de Kwegu en de Bo

Survival International over de hedendaagse situatie in Ethiopië: ‘In een van de voornaamste ontvangers van ontwikkelingshulp uit Groot-Brittannië en de VS, worden momenteel 200,000 mensen uit hun leefgebieden gezet. De Mursi, de Kwegu en de Bodi tot voorheen zelfvoorzienende stammen, worden gedwongen hun land, hun vee en hun levenswijze achter te laten en zich elders te vestigen. Ontheemd en zonder perspectieven om zich in de nieuwe gebieden van voedsel te voorzien, zeggen velen van hen dat ze nu alleen maar ‘wachten op de dood’. De premier van Ethiopië rechtvaardigt het plan van zijn door hongersnood geteisterde land met de uitleg dat deze stammen hierdoor een ‘modern leven’ zullen kunnen opbouwen.’

Bekijk het filmpje op www.survivalinternational.org/thereyougo.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.