Amsterdam Light Festival: A View on Amsterdam

15.000 and more op het Amsterdam Light Festival

Amsterdam en kleur; onafscheidelijk met elkaar verbonden. Niet alleen vanwege de grote diversiteit aan etniciteiten in de stad en de geëmancipeerde LHBT-scène, maar ook vanwege het Amsterdam Light Festival dat jaarlijks in de wintermaanden plaatsvindt. Wij mochten deze vijfde editie met de boot van Blue Boat Company meevaren en de Amsterdamse culturele geheimen achter de werken van de lichtkunstenaars ontdekken.

Met een maximum temperatuur van 4,1 graden deze decemberdag, stap ik in de warme boot van Blue Boat Company. De eerste rederij die met elektrische boten ging varen en die met hun dieselboten op de schonere brandstof GTL zijn overgestapt. De kou van de rij deert mijn medeopvarenden en mij niet meer, zodra we een warm glas glühwein in handen krijgen. Om 17.30 uur steken we van wal en varen richting A view on Amsterdam waarbij de kunstenaars zijn gevraagd om hun kijk te geven op de Amsterdamse architectuur, toekomst en haar rol op het wereldtoneel.

Bridge of the Rainbow

Op de kruising met de Herengracht duikt het het eerste kunstwerk op: Bridge of the Rainbow. Deze installatie van Gilbert Moity uit Frankrijk had van tevoren mijn interesse al gewekt. Amsterdam staat natuurlijk bekend om haar tolerantie richting de LHBT-scéne (LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders). Een thema dat mij raakt, vanwege de strubbelingen van deze groep. Het thema is typisch Amsterdams en kan niet bij ‘A View on Amsterdam’ ontbreken. De kunstenaar verbindt de twee oevers met deze neonkleurige poort waarmee hij de openheid en verscheidenheid van de stad aanduidt.

The Lace

We varen verder langs de Flower Strip, de installatie die de vele Hollandse bloemen symboliseert, en zien boven ons The Lace verschijnen. Deze installatie van 200 kilo bestaat uit 18 handgeweven panelen, gespannen tussen de bomen. Het werk van Choi+Shine Architects geeft het oer-traditionele Hollandse kapje weer. Tegelijkertijd representeert dit wit-reflecterende werk de dichte verwevenheid van de stad met haar diversiteit aan mensen en stedelijke structuren. Daarin komt het historische met het multiculturele samen, want Amsterdam telt 180 verschillende nationaliteiten.

15.000 fietsen

En dan komen we bij de hoek van de Brouwersgracht. Talloze fietsen worden jaarlijks uit de grachten van onze hoofdstad gevist en ook dat is typisch Hollands. Met 15.000 and more geeft Studio Klus Nederland aan dat er in Nederland meer fietsen dan inwoners zijn. De lichtgevende fietsen die de kunstenaars uit het depot hebben gehaald, reflecteren de fietscultuur van Nederland. Ook vertelt het wat over de Amsterdamse historie, urban lifestyle en de relatie tot het milieu. En de problematiek rondom fietsend Amsterdam: de fietsendiefstal en parkeerproblemen voor fietsers.

ARCO

Vervolgens komen we aan bij ARCO van Tessa Mar uit Oostenrijk. Wat mij betreft de pièce de résistance dit jaar. Een spektakel van bewegende en stilstaande beelden wordt prachtig ingeleid door vele fonteinen die hiervoor uit het water opkomen. Het werk belichaamt de diverse flarden van gedachten en herinneringen van de kunstenares aan Amsterdam. Mar is gelijktijdig op zoek gegaan naar de diepere betekenis van de beeldspraak in de hedendaagse media. Kom je dichterbij de koepel van licht en beelden, dan zie je het resultaat van haar zoektocht. Je ziet beelden van Amsterdamse jongeren, het Vondelpark en het dagelijkse leven in Amsterdam. Het werk wordt ook wel een caleidoscopische film van onze hoofdstad genoemd.

Together

Mensen uit verschillende culturen worden verliefd. Dat is waar Together van Luigi Console en Valentina Novembre uit Italië voor staat. Maar liefde is ook gevaarlijk volgens de kunstenaars. Want het is ‘besmettelijk’. Ze stellen zichzelf wel de vraag wat liefde anno nu eigenlijk nog betekent? In dit tijdperk van individualiteit en polarisatie? Met hun statement in vele verschillende talen, verwijzen Console en Novembre naar het internationale karakter van Amsterdam. Maar heeft iedereen uit deze interculturele stad met eigen culturele roots wel dezelfde gedachten bij het begrip together? Want heeft ‘together’ in alle talen wel dezelfde betekenis?

Nexus

En met die gedachte varen we verder richting Nexus. Daar leren we dat tolerantie en het open-minded zijn goed voor de handel is. Vaardigheden die in deze culturele smeltkroes goed van pas komen. Nexus belichaamt dan ook de geleidelijke verbinding tussen Amsterdams oude en nieuwe inwoners. Het immense kunstwerk staat ook voor hoe de kunstenaar zich als ‘vreemdeling’ in de stad heeft gevoeld. En alle vragen die bij hem opkwamen. Want hoe ziet zo’n culturele stad er achter de toeristische schermen uit? Wat zijn daarbij de normen en waarden en hoe openbaren zij zich door clichés? Toen kwam Viktor Vicsek uit op één ding: let the colors flow. En zo is Nexus op de Amstelsluizen ontstaan.

Ook de Water Colors Cruise varen tijdens het Amsterdam Light Festival?

Nog vele installaties die ik hier onbenoemd heb gelaten, zijn te bewonderen. Wil jij deze en bovenstaande kunstwerken graag zien? Nog tot en met zondag 22 januari 2017 zijn de lichtinstallaties te aanschouwen.

Er zijn vele rederijen waarmee je de Water Colors Cruise tijdens het Amsterdam Light Festival kunt varen. Het fijne van de Blue Boat Company aan de Stadhouderskade vind ik, is dat zij livegidsen tijdens de Water Colors inzetten. Zo kun je al je vragen direct aan de gids stellen. Dat doen zij dan ook als enige rederij. Ook kun je warm de vaartocht maken. Wil je toch naar buiten, dan is er de mogelijkheid om op het dek te gaan staan. En voor betaalbare prijzen heb je je kopje thee, glaasje cola, biertje of wijntje.

Meer informatie vind je op www.blueboat.nl en amsterdamlightfestival.com.

Met dank aan Blue Boat Company.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.