Amsterdam Light Festival 2018: Existential

Amsterdam Light Festival 2018
Amsterdam Light Festival 2018 HR - Copyright Janus van den Eijnden

Met een prachtige editie in 2017 stak ik vorig jaar om 17.30 uur van wal en vaarde richting A view on Amsterdam. Dit jaar overtreft het Amsterdam Light Festival zichzelf. Sfeervol verbindt het event essentiële elementen van licht met de existentiële behoeften en dromen van mensen. 

Licht wordt vandaag de dag als iets vanzelfsprekend ervaren, aldus het Amsterdam Light Festival, terwijl het essentieel is voor ons bestaan hier op aarde. Daarom zijn de kunstenaars dit jaar uitgedaagd om werken te maken waar de essentiële elementen van licht de basisbehoeften en dromen van de mens ontmoeten.

Thinline

De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei (1957) heeft de boodschap begrepen. Met zijn 6,5 kilometer lange Thinline van rood laserlicht stelt Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie. Met een fysieke grens door de stad Amsterdam – de gehele vaarroute van het Light Festival volgend – reflecteert het kunstwerk een politiek beladen onderwerp. Iets dat de Chinese kunstenaar bezighoudt. Schending van mensenrechten, uitbuiting, corruptie, censuur en de Europese vluchtelingencrisis komen menigmaal in zijn werken voor.

Met Thinline vraagt hij zich af wat een grens is. Wie bepaalt ze en wie beheerst ze? En wie mag ze oversteken en wie wordt geweigerd? Met de ‘oerov’ als inspiratie tekent het rode laserlicht schel af tegen het donker en als je erover nadenkt, voel je de grens bijna letterlijk naar binnen sijpelen. Toch lijkt het de kunstwerken van deze editie te verbinden. Een mooie gedachte, maar de ‘oerov’ staat eigenlijk voor een dunne lijn die een grens symboliseert waarbinnen Orthodoxe joden tijdens de Sjabbat objecten uit hun huis mochten vervoeren.

Limited edition

Voor deze editie van het festival heeft Weiwei een limited edition gemaakt. Een extra stuk Thinline die hij signeert en die verschijnt in een gelimiteerde oplage van 100 werken. Blue Boat Company heeft hiervan een stuk gekocht en een speciale winactie opgesteld. Een mooie reden om met deze rederij langs de route te varen, naast dat het erg comfortabel is en met live gids. Iedereen die een kaartje koopt, maakt met de code ‘alfwin’ kans op het kunstwerk t.w.v. €2.500,-.

Meer weten over deze editie van het Amsterdam Light Festival? Ga dan naar amsterdamlightfestival.com. Nog tot en met 21 januari kun je het festival bezoeken. Kans maken op een limited edition van Ai Weiwei? Reserveer je ticket via www.blueboat.nl.

Afbeelding: Ai Weiwei © Janus van den Eijnden.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.