Amnesty plaatst honderden grafstenen op Plein in Den Haag

Amnesty

Door honderden grafstenen te plaatsen op het Plein in Den Haag herdacht Amnesty International vandaag de honderden mensen die dit jaar bij hun oversteek naar Europa zijn verdronken in de Middellandse Zee. Met de herdenking vraagt de organisatie aandacht voor het uitblijven van een omvattende EU reddingsoperatie.

Amnesty roept Europese leiders, onder wie premier Rutte, op om mensenlevens te redden door met alle EU-landen gezamenlijk de zoek- en reddingsoperaties op zee uit te breiden en meer veilige en legale routes naar Europa te bieden voor mensen die op de vlucht zijn voor conflicten en vervolging.

Jaarlijks worden miljoenen mensen door oorlogen, vervolging en armoede gedwongen hun huis en land te verlaten. Slechts een klein deel van hen zoekt toevlucht en een beter leven in de Europese Unie. Maar de EU-landen doen steeds meer om deze mensen buiten de grenzen te houden. Daardoor wordt de oversteek alleen maar gevaarlijker.

Tot nu toe hebben verschillende lidstaten, waaronder Nederland, zich verzet tegen het opzetten van een nieuwe, puur op redding gerichte, gezamenlijke operatie. Hierbij is vooral het argument gebruikt dat zo’n operatie een ‘aanzuigende werking’ zou hebben.“De kans op redding is met het einde van de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum enorm geslonken. Het aantal bootvluchtelingen is sindsdien alleen maar gegroeid. Iedereen die nog volhoudt dat het bieden van redding de reden is dat mensen de zee op gaan sluit moedwillig zijn ogen voor de realiteit of verdraait de feiten bewust”, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland.

Ook het stimuleren van opvang in de regio wordt vaak gezien als een manier om niet tot een nieuwe reddingsoperatie te komen. “Het is goed dat wordt geïnvesteerd in opvang in de regio. Maar de problemen daar zijn zo groot dat je daarnaast altijd ook moet zorgen dat de mensen die onvermijdelijk die regio gaan verlaten dit niet met hun leven moeten bekopen”, aldus Nazarski. “Nu lijkt het devies: blijf waar je bent of je verdrinkt maar. Dat is onacceptabel.”

Afbeelding: Somalische vluchtelingenboot.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.