Afrotopia – Afrikaanse fotobiënnale voor het eerst te zien in Nederland

Afrotopia met Athi-Patra Ruga - Miss Azania - Exile is waiting

Op 14 april opent in het Afrika Museum de fototentoonstelling Afrotopia – Afrikaanse fotobiënnale. De Afrikaanse fotobiënnale is het meest prestigieuze podium voor hedendaagse fotografie uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Afrotopia is te zien tot en met 2 september.

In Afrotopia verbeelden veertig kunstenaars, vanuit de huidige Afrikaanse realiteit, hun visie op de toekomst van het continent. Hun verbeeldingskracht geeft een persoonlijk perspectief op sociale, politieke, economische of historische ontwikkelingen en toont ons een eigentijdse Afrikaans wereldbeeld. De werken laten een enorme diversiteit zien, zijn vaak politiek geëngageerd en kritisch. Maar er wordt ook gedocumenteerd, bewonderd en gedroomd. De tentoonstelling daagt de bezoeker uit tot nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt alternatieve perspectieven voor de toekomst.

Voor het eerst buiten Afrika

Afrotopia was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is de hoofdtentoonstelling te zien buiten Mali, een unicum. Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst.

Opmaat naar een nieuw Afrika Museum

De fototentoonstelling Afrotopia is een opmaat naar een vernieuwd Afrika Museum waarin hedendaags Afrikaanse ontwikkelingen een prominente plaats krijgen. Een actueel beeld schetsen van het Afrikaanse continent en de wederzijdse verbondenheid tussen Afrika en Nederland tonen, dat is de ambitie van het museum. De aanpassingen in het binnen- en buitenmuseum starten medio april en worden in fases uitgevoerd. De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2020 afgerond.

Meer info vind je op www.afrikamuseum.nl.

Afbeelding: Athi-Patra Ruga – Miss Azania – Exile is waiting – 2015 – nr1.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.