Overdracht schoenen van de Hoofdpiet door Erik van Muiswinkel

Het zijn ‘schoenen met een verhaal’, het kleurige paar Zwarte Pietenschoenen. Op deze schoenen nam cabaretier Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet de afgelopen jaren deel aan vele nationale Sinterklaas-intochten. Deze schoenen zijn door Muiswinkel onlangs overdragen aan het Afrika Museum. Het museum neemt de schoenen op in de vaste opstelling. In deze expositiesamenstelling is onder meer aandacht voor de beeldvorming over ‘de Afrikaan’ in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. 

Beeldvorming en stereotyperingen

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Afrika Museum: ‘Deze Hoofdpiet heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen, omdat de hervormingen van het Sinterklaasjournaal hem niet snel genoeg gaan. Dat maakt het verhaal achter deze schoenen heel interessant voor ons museum. Daarmee zijn ze verbonden aan de recente verhitte discussie over beeldvorming en stereotyperingen, een onderwerp waar het museum al lang een collectie over verzamelt.’

De schoenen van de Hoofdpiet krijgen in het museum hun plaats naast historische Sinterklaasboekjes en Zwarte Piet spelletjes. Maar ook naast andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn. ‘Dat past bij de maatschappelijke rol van het museum’, aldus Schoonderwoerd.

Opbrengst schoenen naar goed doel

De schoenen van de Hoofdpiet werden in 2005 door de Haagse beeldend kunstenaar en schoenendesigner Egbert van der Does met de hand speciaal voor Van Muiswinkel gemaakt. De opbrengst van de schoenen gaat naar een goed doel, de AVL Foundation. Dit is het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

De schoenen bezichtigen? Surf naar de website van het Afrika Museum voor meer informatie.

Foto: Peter Hilz.

Essentials voor backpackers