Afrika Museum verwerft de schoenen van de Hoofdpiet

Overdracht schoenen van de Hoofdpiet door Erik van Muiswinkel
Nederland, Leiden, 30 juni 2016, Donderdag 30 juni, om 12.00 uur droeg voormalig Hoofdpiet Erik van Muiswinkel, in Museum Volkenkunde te Leiden, zijn schoenen over aan Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen./ Afrika Museum verwerft de schoenen van de Hoofdpiet Het zijn "schoenen met een verhaal", het kleurige paar Zwarte Pietenschoenen, dat het Afrika Museum heeft verworven. Op deze schoenen nam cabaretier Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet de afgelopen jaren deel aan vele nationale Sinterklaas-intochten. Het Afrika Museum, dat samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde het Nationaal Museum van Wereldculturen vormt, gaat de schoenen in de vaste opstelling opnemen. In deze opstelling wordt onder meer aandacht besteed aan beeldvorming over "de Afrikaan" in de populaire cultuur van de twintigste eeuw Foto; Peter Hilz /

Het zijn ‘schoenen met een verhaal’, het kleurige paar Zwarte Pietenschoenen. Op deze schoenen nam cabaretier Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet de afgelopen jaren deel aan vele nationale Sinterklaas-intochten. Deze schoenen zijn door Muiswinkel onlangs overdragen aan het Afrika Museum. Het museum neemt de schoenen op in de vaste opstelling. In deze expositiesamenstelling is onder meer aandacht voor de beeldvorming over ‘de Afrikaan’ in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. 

Beeldvorming en stereotyperingen

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Afrika Museum: ‘Deze Hoofdpiet heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen, omdat de hervormingen van het Sinterklaasjournaal hem niet snel genoeg gaan. Dat maakt het verhaal achter deze schoenen heel interessant voor ons museum. Daarmee zijn ze verbonden aan de recente verhitte discussie over beeldvorming en stereotyperingen, een onderwerp waar het museum al lang een collectie over verzamelt.’

De schoenen van de Hoofdpiet krijgen in het museum hun plaats naast historische Sinterklaasboekjes en Zwarte Piet spelletjes. Maar ook naast andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn. ‘Dat past bij de maatschappelijke rol van het museum’, aldus Schoonderwoerd.

Opbrengst schoenen naar goed doel

De schoenen van de Hoofdpiet werden in 2005 door de Haagse beeldend kunstenaar en schoenendesigner Egbert van der Does met de hand speciaal voor Van Muiswinkel gemaakt. De opbrengst van de schoenen gaat naar een goed doel, de AVL Foundation. Dit is het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

De schoenen bezichtigen? Surf naar de website van het Afrika Museum voor meer informatie.

Foto: Peter Hilz.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.