Actieweek van Kerk in Actie voor het Midden-Oosten

Actieweek Kerk in Actie 17 - 25 september 2016

Na vijf jaar uitzichtloze burgeroorlog zijn miljoenen Syriërs op de vlucht. Libanon, Irak en Jordanië zijn overstroomd met vluchtelingen. Kerk in Actie organiseert van 17 – 25 september een actieweek voor de kerk in het Midden-Oosten. ‘Ondanks alle moeilijkheden biedt de kerk in Syrië en omliggende buurlanden hulp aan de miljoenen vluchtelingen. Dat willen we steunen met de actieweek van Kerk in Actie’, laat programmamanager Evert-Jan Hazeleger weten.

De kerk in het Midden-Oosten houdt haar deuren open en biedt mensen hulp met voedselpakketten en onderdak. Veel meer vluchtelingen kunnen kerken niet bergen. Toch houden ze stand, soms tegen beter weten in. Ze voelen zich regelmatig alleen staan. Kerk in Actie luidt de noodklok voor kerken in het Midden-Oosten en steunt door middel van de actieweek het werk van de kerk.

Speciale kerkviering met live verbinding Midden-Oosten

Op zaterdagavond 17 september om 20 uur vindt er in de Oude Lutherse Kerk een speciale viering plaats voor de kerk in het Midden-Oosten. Hazeleger: ‘Nederlandse gemeenten en partnerkerken in het Midden-Oosten staan op hetzelfde moment stil bij de situatie in het Midden-Oosten. Hiermee willen we onze verbondenheid benadrukken.’ Tijdens deze viering wordt een live verbinding met een kerk in Damascus en in Beirut gemaakt.

Synodepreses ds. Karin van den Broeke verblijft momenteel in Amman. Zij vertelt tijdens de viering hoe kerken in het Midden-Oosten omgaan met de moeilijkheden die kerken en vluchtelingen bedreigen. Een samenvatting van de viering zendt de NCRV op 25 september uit op TV.

Geldinzamelingsacties

In de actieweek verandert de hal van het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk in een belpanel. Vrijwilligers en callcentermedewerkers bellen donateurs voor een extra gift. In lokale gemeenten wordt extra gecollecteerd en actie gevoerd. Vorig jaar haalde Kerk in Actie met een soortgelijke actieweek voor vluchtelingen meer dan 2 miljoen euro op.

Concerten

Tijdens de actieweek treden verschillende artiesten op in een tent bij het dienstencentrum, waaronder Elly & Rikkert, Lev, Lucas Kramer en The Psalm Project. Tijdens het concert van The Psalm Project op vrijdag wordt de voorlopige eindstand van de actieweek gepresenteerd.

Magazine en boek

Journaliste Marjon van Dalen bezocht in het kader van de actieweek Libanon en tekende persoonlijke verhalen op van vluchtelingen, hulpverleners en kerkelijke leiders. Daarvan is een magazine (ZOUT) samengesteld, en in het najaar verschijnt een boek. Beide zijn gratis aan te vragen.

Gratis kaarten voor de concerten zijn te bestellen via www.zingenindekerk.nl. Meer informatie over de actie week, vind je op www.kerkinactie.nl/actieweek.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.