Aantal nieuwe hiv-infecties in Swaziland gehalveerd

HIV-drug-classes

Het aantal nieuwe hiv-infecties is sinds 2011 in Swaziland bijna gehalveerd, terwijl het aantal mensen op behandeling met een onderdrukt virus verdubbeld is. Dat werd bekendgemaakt op de Internationale Aids Conferentie (IAS 2017) in Parijs.

Met een baanbrekend project in Swaziland wilde Aidsfonds een doorbraak realiseren in het voorkomen van hiv-infecties. Vrijwel iedereen is getest en zo nodig behandelt. Deze opvallende cijfers bewijzen voor het eerst onomstotelijk dat het uitbreiden van behandeling van hiv resulteert in minder hiv-infecties.

Hiv-infecties verminderen drastisch

‘Het land met het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld heeft het op grote schaal testen en vroeg behandelen omarmd met een fantastisch resultaat!’, reageert directeur Aidsfonds Louise van Deth. ‘Voor Swaziland én de rest van de wereld, want samen hebben we het bewijs geleverd dat het fors opschalen van behandeling niet alleen belangrijk is voor mensen met hiv zelf, maar ook het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch kan verminderen.’

In Swaziland wonen zo’n 1,4 miljoen mensen. In 2011 leefde naar schatting eenderde van de bevolking (31%) met hiv. Dat jaar werden mensen pas getest en behandeld als ze door verminderde weerstand ziek werden. Dit grootschalige project heeft als resultaat dat het virus met een hiv-behandeling zich niet verder verspreidt. Inmiddels is het aantal mensen dat op behandeling is, met 72.402 in 2011 gegroeid naar 171.266 in 2016. Nieuwe hiv-infecties zijn sinds 2011 met 44% afgenomen.

Hiv bespreekbaar in dorpsgemeenschappen

De eerste fase van het project in Swaziland (2011-2014) maakte hiv bespreekbaar in de dorpsgemeenschappen. Mensen zijn gemotiveerd om zich te laten testen op hiv en zo nodig te behandelen. Ruim 500.000 personen zijn hiermee bereikt, met als resultaat dat het aantal mensen dat zich jaarlijks laat testen al gauw verdubbelt. Klinieken zijn voorzien van materiaal en medicatie en medisch personeel is getraind. Ook is de leeftijd waarop jongeren zonder toestemming van hun ouders een hiv-test mogen doen, verlaagd van 16 naar 12 jaar.

Fase twee ging nog een stap verder. Met een pilot werden mensen die positief testten direct behandeld met hiv-remmers. Wereldwijd is dit de eerste keer dat deze methode op grote schaal in de praktijk getest werd. Het project laat zien dat in een land als Swaziland, met een van de hoogste prevalentiecijfers ter wereld, het vroeg behandelen van alle mensen met hiv uitvoerbaar is.

Het succes in Swaziland

Het succes in Swaziland is bereikt door een buitengewone samenwerking tussen onder meer de overheid van Swaziland, netwerken van mensen met hiv,  wetenschappers, lokale en internationale NGO’s. Aidsfonds was samen met Clinton Health Acces Initiative en de Nationale Postcode Loterij initiatiefnemer van dit project.

Afbeelding: door Thomas Splettstoesser op Wikipedia, met Creative Commons licentie Naamsvermelding 3.0 Unported.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.