9 wanna-sees in booming Bangalore

Virupaksha Temple

Bangalore, een met ruim 8 miljoen inwoners tellende moderne hoofdstad, maakt deel uit van de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka. Deze ’tuinstad’ en tevens Silicon Valley van India heeft veel in de aanbieding. Van historische architectuur, een uitzonderlijke keuken tot microbrouwerijen en avontuurlijke outdoor-trips. 9 to do’s in bruisend Bangalore.

1. Bangalore Palace met 30.000 schilderijen

Bezoek het Zomerpaleis van Tipoe Sultan, het indrukwekkende Vidhana Souddha waar de rechterlijke macht van Karnataka zetelt en Bangalore Palace om een glimp van de rijke stadshistorie op te vangen. In en om het paleis vergaap je je aan op de millimeter perfect gesnoeide tuinen en aan wel 30.000 schilderijen. En waan je even in Engeland; Koning Chamaraja Wadiyar was zo onder de indruk van Windsor Castle, dat hij in 1887 een paleis in dezelfde Tudor-stijl liet bouwen.

2. Het groen van Cubbon Park en Lal Bagh

Bangalore is dankzij z’n savanneklimaat groen en heet ook wel ‘de tuinstad van India’. Genoeg plekken om de betonjungle te ontvluchten. Ga op in de mooie bamboetuin en de scharlakenrode Seshadri Iyer Memorial Hall (met bibliotheek). In het 120 hectare grote Cubbon Park dwaal je langs de grootste collectie tropische planten van India in de botanische tuinen van Lal Bagh. Ulsoor Lake in hartje Bangalore nodigt uit tot bootje varen, zwemmen en picknicken.

3. Beleef Bangalore als craft beer walhalla

De onderscheidende keuken van India valt in de smaak, maar Bangalore maakt ook faam als craft beer stad en is een broedplaats voor microbrouwerijen. Van de lichte, maar extra bittere India Pale Ales (IPA) tot donkerbruin Stout bier, in Bangalore drink je ze. Ga naar het veelgeprezen Windmill Craftworks, met restaurant, een te gek rooftopterras, iPads waarmee je je wensen doorgeeft en een bibliotheek om bier en boek te combineren. Of proef het gerstenat in The Biere Club, Bangalore’s eerste ambachtelijke brouwerij met een verfijnd biermenu.

4. Skandagiri voor een magische zonsopgang

De natuur ’s ochtends zien ontwaken vanaf Skandagir bij de Nandi Hills, ook wel bekend als Kalavara Durga, is een magische ervaring. Vooral vanwege de dikke wolkendeken die vaak tussen de heuvels zweeft. Skandagir ligt op zo’n 70 km rijden vanaf Bangalore en is populair om zijn uitdagende ‘night trekking’. Maar, de 8 km lange tocht in 4 tot 5 uur overdag wandelen kan ook. Het is aan te raden om dit niet op eigen houtje te doen, maar georganiseerd, zoals met 365hops.

5. Shopavontuur op Brigade Road en Chickpet

Dan Bangalore als shoppers heaven. Op Brigade Road, de bekendste winkelstraat, worden (designer)merken afgewisseld met Indiase boetieks, eetcafés en shoppingcentra, zoals UB City Mall. Ook Commercial Street is favoriet als het om kleding, schoenen, ‘junk jewellery’ en souvenirs gaat. Een echte streetmarket is de Ghandi-bazaar voor mooie sjaals, Indiase interieurspullen en traditionele medicijnen. Wie houdt van een kleine uitdaging en graag goedkope kleding scoort, gaat op avontuur in de wirwar aan straatjes van het hectische Chickpet.

6. Op safari in het Bannerghatta National Park

Op safari en witte tijgers zien, vlakbij de metropool Bangalore? Het kan in het Bannerghatta Biological Park (BPP), onderdeel van het Bannerghatta National Park. Het park richt zich op eco-toerisme en de bescherming van dieren die, niet ver van de stad, in het wild leven. Bijzonder zijn de leeuwen- en tijgersafari’s waarmee je vanuit een safaribus deze majestueuze roofdieren, waaronder de witte tijger, in het wild kunt zien.

7. Met de Hampi-express naar…Hampi

Een klein geheim in het Zuid-Indiase Karnataki is Hampi, de voormalige hoofdstad van het Vijayanagara-koninkrijk. Met ruïnes en prachtige voorbeelden van de Dravidische tempelarchitectuur zover het oog reikt. De monumenten in Hampi staan inmiddels op de UNESCO-werelderfgoedlijst, waaronder de Virupaksha tempel en de Vittala tempel. Van Bangalore boemelt de Hampi-express in 9 uur naar Hospet Junction van waaruit je een taxi of bus pakt en 30 minuten later in Hampi aankomt. Ook goed te combineren met de stranden van Goa, 7 uur reistijd.

8. Trekking en kamperen bij Manchanabele

Op maar 40 kilometer rijden vanaf Bangalore ligt een heel andere wereld: die van de serene Manchanabele Arkavathi River backwaters. Een fraai natuurgebied voor een avontuurlijke trekking van een paar dagen waarbij je kunt kajakken en kamperen. Maar ook, vanwege de afstand, perfect voor een korte outdoor-trip. Vlakbij, 15 km verderop in Ramohalli, staat de 400 jaar oude Big Banya Tree (Doddi Alada Mara). De Doddi Alada Mara heeft een omvang van maar liefst 250 meter en duizenden wortels die her en der groeien. Vanuit Bangalore worden talloze excursies en tours naar Manchanebele georganiseerd, zoals door Adventure Nation.

9. Ontdek de typische Karnataka-cuisine

Van eenvoudige kantines tot fine dining op topniveau, in Bangalore ontdek je de Karnataka-cuisine. Met veel vegetarische en niet-vegetarische gerechten met roots in de IJzertijd en invloeden uit andere Indiase staten zoals Kerala. Typische maaltijden zijn Bisi bele bath (dhal met rijst, linzen, groenten, tamarinde en ghee), Jolada rotti (brood) en Idly-Sambar (soep met bonen, groenten en sambar-poeder). Ga voor een authentieke ervaring naar Halli Mane restaurant in Malleshwaram waar veel spicy food volgens lokaal gebruik wordt geserveerd op bananenbladeren.

Naar Bangalore

Vlieg naar Bangalore met bijvoorbeeld Jet Airways. Dit is de eerste luchtvaartmaatschappij met een dagelijkse non-stop vlucht van Europa naar Bangalore. Surf voor je vliegticket naar www.jetairways.com.

Afbeelding: Virupaksha tempel, Hampi door Apadegal op Wikimedia, met Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.