5 tips voor een plasticvrije vakantie

Plasticvrij vakantie

We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook in de berm en in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tassen, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, hierbij vijf tips om je plasticgebruik op vakantie te verminderen.

Zonder dat je het door hebt, draag je zelf vaak ook bij aan het probleem. Saskia Pepping, MVO Nederland: ‘In landen waar geen drinkwater uit de kraan komt, kopen veel vakantiegangers elke dag flessen water. Als je uitgaat van twee liter per dag kom je in twee weken op 28 flessen per persoon.’ Met al een paar simpele tips kan iedere Nederlander deze zomervakantie een steentje bijdragen om wegwerpplastic te minimaliseren.

5 tips voor een plasticvrije vakantie

  • Check of je in jouw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
    – Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare fles mee.
    – Geen drinkwater uit de kraan? Schaf dan aan het begin van je verblijf een grote verpakking water aan en vul je flesje elke keer.
  • Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
  • Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
  • Neem je shampoo, douchegel en bodylotion van thuis mee.
  • Doe mee aan lokale beach clean-ups!

Plasticvrije vakantie

Touroperators zonder plastic

Reizigers die hun vakantie boeken via Better Places, FOX Verre Reizen, Footprint Travel, Riksja Travel, Sawadee Reizen en SNP Reizen krijgen dit soort tips al mee voordat ze op vakantie gaan. In samenwerking met MVO Nederland en de ANVR werken deze Nederlandse touroperators aan het verminderen van het gebruik van single use plastic op locatie.

‘Wegwerp plastic producten worden gemiddeld in vijf seconden gemaakt, vijf minuten gebruikt en vervolgens duurt het 500 jaar voordat het is afgebroken. Schokkend, toch?’, aldus Marloes van den Boogaard van USP Marketing PR. ‘In veel landen wordt afval niet goed verwerkt en eindigt het in de natuur’, vult Gerben Hardeman van ANVR aan. ‘De oceaan rondom Bali bijvoorbeeld ligt er vol mee. En dat zie je terug op de stranden.’ Door op je vakantiebestemming bewust om te gaan met het gebruik van single use plastic kan jij helpen om al die prachtige plekjes zo mooi mogelijk te houden.

Aandacht voor gebruik van plastic op vakantie

De ANVR is een brancheorganisatie voor reisondernemingen en werkt samen met aangesloten reisorganisaties aan de toekomstbestendigheid van de sector. MVO Nederland is een netwerkorganisatie en werkt samen met bedrijven aan duurzame innovaties. En USP Marketing PR is het grootste travel pr-bureau van Nederland. Samen vragen zij meer aandacht voor het gebruik van wegwerp plastic die vakantiegangers achterlaten. Om zo al die mooie vakantie bestemmingen ook in de toekomst mooi te houden.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.