5 Nederlandse hulporganisaties slaan handen ineen voor vluchtelingen

Venezuela

Door de economische en politieke crisis in Venezuela zijn miljoenen mensen gevlucht. Ze verblijven net over de grens of zijn op doorreis naar verdere bestemmingen als Peru of Ecuador. Buurland Colombia vangt de meeste mensen op, ruim 1,1 miljoen vluchtelingen. Dankzij een bijdrage van € 4 miljoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidt SOS Kinderdorpen, namens de Dutch Relief Alliance, een samenwerking met Cordaid, Save the Children, Plan International en Terre des Hommes in Colombia om noodhulp te bieden aan vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

Ondersteuning aan de meest kwetsbare groepen vluchtelingen

In de drie Colombiaanse departementen Bogotá, Norte de Santander en La Guajira gaan de organisaties ondersteuning bieden aan de meest kwetsbare groepen vluchtelingen: kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Hierbij richten zij zich ook op gastgemeenschappen. De noodhulp bestaat onder meer uit voedselvoorziening, psychosociale hulp, onderwijsactiviteiten, cash transfers en toegang tot basisgezondheidszorg. Hiermee krijgen ruim 52.000 mensen die huis en haard zijn ontvlucht ondersteuning. De vijf organisaties werken nauw samen met lokale organisaties en overheden.

Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen: ‘Alle organisaties in deze gezamenlijke gecoördineerde actie zijn al langer werkzaam in Colombia. De lokale kennis en infrastructuur maken het mogelijk om snel impact te realiseren en indien nodig direct in te spelen op de veranderlijke context.’

Meer weten? Surf dan naar www.dutchrelief.org voor meer informatie.

Afbeelding: Max Pixel.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.