300 Slaven in India bevrijd uit steenfabriek

Reddingsactie slaven India

Meer dan 300 slaven zijn bevrijd uit een steenfabriek in Chennai, India. Onder hen 88 kinderen. De slachtoffers werden gedwongen tot werkdagen van 20 uur per dag, zonder dat zij een fatsoenlijk salaris ontvingen.

De 101 gezinnen zaten sinds november 2015 vast in de steenfabriek. Ze zijn afkomstig uit de arme staat Odisha, van waaruit zij gerekruteerd waren. Ze leefden door extreme droogte in grote armoede en grepen elke kans aan om te overleven. Met de belofte op een baan en een eerlijk salaris, werden zij naar Tamil Nadu gelokt. Eenmaal aangekomen in de fabriek, bleek dat zij niet meer weg konden en onmenselijke uren moesten werken zonder een redelijke vergoeding te ontvangen.

Reddingsoperatie

De reddingsoperatie werd uitgevoerd door de mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM) in samenwerking met lokale autoriteiten. IJM was op het spoor gekomen van de slaven doordat een van hen in elkaar was geslagen door de eigenaar van de fabriek en in het ziekenhuis behandeld moest worden aan zijn verwondingen. IJM schakelde vervolgens de politie in om samen een inval op het terrein te doen.

Nieuwe wet tegen mensenhandel

IJM bevrijdde eerder al 300 slaven uit dezelfde steenfabriek. De eigenaar van de fabriek wist toen na politie-onderzoek te ontkomen aan een arrestatie. Volgens Mathew Joji van IJM kreeg de dader slechts een boete van enkele euro’s. Joji: ‘daardoor was er geen angst om opnieuw gepakt te worden. We hopen dat de nieuwe wet tegen mensenhandel snel verandering brengt en eigenaren van fabrieken geen gebruik meer van slaven maken, omdat zij nu wel kans hebben hiervoor gestraft te worden.’

International Justice Mission

IJM helpt de bevrijde slaven terug te keren naar hun eigen staat en blijft hen bijstaan in een tweejarig nazorgtraject. Daarbij helpt IJM de slachtoffers een nieuw leven op te bouwen.

Lees meer over moderne slavernij in Chennai en de aanpak van IJM.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.