Mensenrechtentulp 2015 voor IRA-Mauritania

Mensenrechtentulp 2015

IRA-Mauritania, een organisatie uit Mauritanië die zich inzet voor afschaffing van slavernij, ontvangt op Internationale Mensenrechtendag, donderdag 10 december, de Mensenrechtentulp 2015. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zal de prijs ter waarde van 100.000 euro en het bijbehorende bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp uitreiken aan Abidine Merzough, de Europese vertegenwoordiger van IRA-Mauritania.

De Mensenrechtentulp is de jaarlijkse mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. Zij is bestemd voor mensenrechtenverdedigers die zich moedig en op innovatieve wijze inzetten voor de mensenrechten. IRA-Mauritania (Initiative for the Resurgence of the Abolitionist Movement Mauritania) vraagt nationaal en internationaal aandacht voor slavernij en steunt slachtoffers bij de opbouw van een nieuw leven. Koenders: ‘IRA-Mauritania komt op voor mensen die worden gemarginaliseerd en uitgesloten en levert zo een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen slavernij. Daarom heb ik besloten deze organisatie dit jaar de Mensenrechtentulp toe te kennen.’

Moderne slavernij

In Mauritanië leven vele duizenden mensen onder omstandigheden die als moderne slavernij kunnen worden betiteld. Velen worden geboren en groeien op als deel van een huishouden zonder dat zij voor hun werk worden betaald. Ook worden zij vaak slecht behandeld. Bovendien zijn zij onder meer uitgesloten van grondbezit en van deelname aan onderwijs en politiek. Vrouwen en kinderen zijn het meest slachtoffer van deze misstand.

Sinds augustus dit jaar is slavernij in Mauritanië voor de wet een misdaad tegen de menselijkheid. Koenders zegt dat Nederland deze positieve ontwikkeling verwelkomt en wijst op het belang van handhaving van deze wet door de Mauritaanse autoriteiten.

Koenders: ‘Strijden tegen onrecht is de essentie van het werk van mensenrechtenverdedigers. Ik heb Mauritanië, een prachtig land, de afgelopen jaren veel bezocht. De strijd tegen slavernij in dit land vereist onze steun. Het is verschrikkelijk om te zien hoe dit voortleeft. Ik vind het geweldig hoe IRA-Mauritania zich inzet om de slavernij uit te bannen.’

Mensenrechten hoeksteen van buitenlandbeleid

Mensenrechten vormen voor Koenders de hoeksteen van zijn buitenlandbeleid. ‘Eén dag per jaar stilstaan bij de mensenrechten is uiteraard niet genoeg. Ik blijf elke dag het belang van naleving van mensenrechtenverplichtingen benadrukken, juist ook in deze tijd, nu de aandacht begrijpelijk uitgaat naar het bestrijden van terreur en onveiligheid. Mensenrechtenorganisaties zijn onze bondgenoten, doordat zij werken aan vreedzame en vrije samenlevingen. Wij moeten voorkomen dat zij gehinderd worden door onjuist gebruikte anti-terreurmaatregelen, hier of elders. Zij moeten hun belangrijke werk kunnen voortzetten.’

IRA-Mauritania ontvangt 100.000 euro om haar werk verder te ontwikkelen. Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal Hivos de organisatie hierbij ondersteunen.

Afbeelding: 2013 12 11 Mensenrechtentulp Aahung Sheena Hadi, origineel van Ministerie van Buitenlandse Zaken op Flickr, gepubliceerd onder Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.