Expositie 1001 Inventions

1001 Inventions

Fatima al-Fihri was een jonge en goedopgeleide vrouw, een kind van het Gouden Tijdperk van de moslimbeschaving, toen haar invloedrijke vader stierf. Hij liet haar en haar zus een fortuinlijke erfenis achter die zij deelden met hun gemeenschap; samen droegen ze bij aan het bouwen van moskeeën in FEZ, Marokko. Maar Fatima vond dit niet voldoende. Ze liet in FEZ de Qarawiyyin Universiteit bouwen dat in 859 voltooid is. Aan deze academie kregen studenten religieus onderwijs, voerden zij politieke debatten, maar ook natuurwetenschappen werden uitvoerig bestudeerd. Vandaag de dag leidt haar universiteit nog steeds studenten op en volgens UNESCO is haar universiteit de oudste, nog steeds praktiserende universiteit van de wereld.

Ibn al-Haytham uit Egypte deed zich vermoedelijk voor als ‘gek’ om zo stiekem tijdens de wrede heerschappij van kalief al-Hakim, die hij niet kon vertrouwen, een nieuwe wiskundige theorie te ontwikkelen. Hiervan publiceerde hij de resultaten in 1021, het jaar van de dood van de wrede kalief. Zijn fascinatie voor licht en het gezichtsvermogen heeft hem grondlegger van de optometrie gemaakt. Maar bekender nog is zijn camera obscura waardoor wij nu prachtige momentopnames kunnen vastleggen met onze systeem- en compactcamera’s.

1001 Inventions
1001 Inventions gaat over wetenschappelijke bevindingen, technologische uitvindingen en culturele ontdekkingen ten tijde van de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving en waarvan hun invloed nog merkbaar is in onze moderne tijd. Het gaat over vergeten en verloren historie en alle uitvindingen die uit deze tijd zijn voortgevloeid. Wist jij dat parfum is ontstaan in dit tijdperk? 1001 Inventions laat ons weer kennismaken met de vele wetenschappelijke en culturele ontdekkingen van deze beschaving uit de 7e tot 17e eeuw.

1001 Inventions gaat over wetenschappelijke bevindingen, technologische uitvindingen en culturele ontdekkingen ten tijde van de Gouden Eeuw van de moslimbeschaving.

Donkere Tijden
Acteur Ben Kingsley maakt korte metten met de term ‘Donkere Tijden’ waaronder dit Gouden Tijdperk van de moslimbeschaving ook wel bekend staat. Hoewel de westerse beschaving toen donkere tijden beleefde, ging dit bepaald niet op voor de succesvolle moslimbeschaving. In de bekroonde film “1001 Inventions and the Library of Secrets” dat bij aanvang van de tentoonstelling te zien is, legt hij aan drie aan zijn lippen hangende scholieren uit dat ‘het maar net ligt in welk perspectief je deze tijden zet.’ Ben Kingsley laat ons op magische wijze kennismaken met invloedrijke personen uit dit tijdperk en laat ons inzien dat de uitvindingen van deze personen in onze moderne tijd nog steeds van invloed zijn.

1001 Inventions

7 Zones
Door middel van 7 stations, ook wel zones genoemd, kom je op een interactieve manier te weten op welke vlakken dit Gouden Tijdperk van invloed is op ons huidig bestaan. Ik ‘ontmoet’ de in Turkije getogen ingenieur Al-Jazari die een grote voorliefde had voor klokken. Zo veel, dat hij allerlei klokken is gaan bouwen. En op een dag ontstond daar de Olifantenklok. Dit meesterwerk, gebaseerd op een Indiaas mechanisme met timer en water, is zijn ode aan de diversiteit van de mensheid. Ik leer ook dat chirurgen nog steeds gebruik maken van instrumenten die terug te brengen zijn naar Al-Zahrawi’s uitvindingen, dat de eerste machines die door wind werden aangedreven op het conto van Afghanistan te schrijven zijn, en dat wetenschappers uit dit tijdperk astrolabia gebruikten om hun weg te navigeren.

Voor alle leeftijden
Hoewel het aandoet dat de tentoonstelling vooral interessant is voor scholieren tijdens bijvoorbeeld een excursie, is de expositie ook zeker interessant voor ‘scholieren’ van andere leeftijden. Een veelgehoorde parafrase van volwassenen over de tentoonstelling luidt dat zij zich verbazen over hoeveel bekende uitvindingen afkomstig zijn van de moslimbeschaving. Veel meer dan men voor ogen hield. Daar sluit ondergetekende ‘scholier’ zich helemaal bij aan; ook ik kom tot de veronderstelling dat ik niet wist dat zoveel bekende uitvindingen van de hand van de moslimbeschaving zijn.

Naast de interactieve stations is er hedendaagse kunst van Nederlandse kunstenaars uit de moslimgemeenschap te aanschouwen. Dit stukje tentoonstelling is een nieuw onderdeel van de rondreizende expositie. Ik hang hier vrij lang rond om de schilderijen te bewonderen; ik vind dit een zeer mooi onderdeel van de expositie en kom tot de conclusie dat de tentoonstelling met deze toevoeging de gedachte dat het alleen voor kinderen is overstijgt.  Hoewel de kunst voor elke leeftijd van betekenis kan zijn.

Om nog meer de verdieping in te duiken, zijn er rondleidingen te boeken en is er een film te bekijken dat het verhaal achter de schermen van de tentoonstelling onthult.

“Zoals deze expositie laat zien, heeft de moslimbeschaving een grootse  geschiedenis van vernieuwers. Nu is de tijd om deze nalatenschap aan te boren om de kracht van wetenschap en technologie te benutten, en om nieuwe wegen naar welvaart te creëren.” – Hillary Clinton

Workshops
Gezien islamitische parfummakers in het Gouden Tijdperk al destillerend geuren trokken uit planten en bloemen voor hun parfumcreaties die onder meer gebruikt werden om zeep te maken, kun je dit proces uiteraard zelf ervaren door een workshop zeepmaken te volgen. In een prachtig aangeklede setting met vele kruiden en bloemen in een immens grote ruimte kun je je eigen zeep maken. Het kan niet anders dan dat je hier heerlijke minuten vertoeft, helemaal opgaand in het creëren van je 100% natuurlijke, zelfgemaakte zeep.

Is zeep maken niet zo je ding? Maak dan je eigen vlieger.

Deze tentoonstelling verwondert mij hoeveel uitvindingen uit dit tijdperk nog steeds van invloed zijn op onze hedendaagse tijd. Mission completed, als je het mij vraagt. Ik vind het een waardevolle en leerzame exhibitie!

Meer dan vijf miljoen mensen over de hele wereld zijn je al voorgegaan in de ontdekkingstocht naar het Gouden Tijdperk van de moslimbeschaving. Sluit jij je bij ons aan?

[tabs ]
[tab title=Achtergrondinformatie]

De Britse ‘Foundation for Science, Technology and Civilasation’ (FCTS) is het meesterbrein achter deze tentoonstelling. FCTS doet onderzoek naar beschavingen voor het tijdperk van de renaissance – zoals de moslimbeschaving – en hun invloed op de hedendaagse wetenschappelijke, technologische en culturele ontdekkingen. Vanuit deze onderzoeken – onder meer van professor Salim TS Al-Hassani – is de wereld rondreizende tentoonstelling 1001 Inventions voortgevloeid. In Londen, Istanbul, Abu Dhabi, Karlstad in Zweden en in diverse steden in Amerika hebben mensen al kunnen ontdekken welke technologische, wetenschappelijke en culturele fenomenen van de moslimbeschaving van grote invloed zijn geweest op ons huidige leven.

De expositie wordt gehost door OnéGo Events, een organisatiebureau met kantoren wereldwijd.

[/tab]
[/tabs]

Wanneer en waar
Tot en met 11 januari 2015 is de tentoonstelling te bezichtigen in Rotterdam in het voormalige postkantoor op Coolsingel nummer 42.

Openingstijden
De expositie is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.30 uur) en in het weekend van 10.00 tot 18.00 uur waarbij de kassa om 17.00 uur sluit.

Prijzen
Variërend van 6 – 14 euro, afhankelijk van je leeftijd en of je het ticket online of aan de kassa koopt. Zie hier voor meer informatie.

Trek gekregen tijdens of na de tentoonstelling? Er is gelegenheid om te lunchen of koffie, sap en gebak te nuttigen van het Rotterdamse catering-fenomeen Man Met Bril Koffie.

www.1001inventions.nl

 

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.