1 op de 4 Nederlanders laat zich leiden door angst bij het boeken van een vakantie

Ruim 1 op de 4 Nederlanders laat zich leiden door angst bij het boeken van een vakantie. Voor vrouwen ligt dit percentage nog aanzienlijk hoger; 34% tegenover 19% bij de mannen. Eenmaal geboekt, geeft tweederde aan te overwegen om de reis om te boeken of te annuleren wanneer de bestemming negatief in het nieuws komt. Dat blijkt uit onderzoek van de VakantieDiscounter onder tweeduizend Nederlanders.

Tweederde overweegt omboeking bij negatieve publiciteit land

Wanneer de vakantiebestemming na boeking negatief in het nieuws komt, overweegt tweederde van de respondenten uit dit onderzoek om de vakantie om te boeken of te annuleren. Slechts de helft raadpleegt deze voorwaarden voorafgaand aan de boeking (51%). Eventuele kosten voor het omboeken of annuleren, maakt voor een kwart niet uit wanneer het gevoel van veiligheid in het geding komt.

Optie tot controleren reisadvies niet bij iedereen bekend

Uit het onderzoek blijkt dat 25% het reisadvies niet controleert voordat zij hun vakantie boeken. Als voornaamste reden wordt gegeven dat ze enkel naar veilige landen op vakantie gaan (78%). Toch is ook 6% helemaal niet op de hoogte van de mogelijkheid tot het controleren van het reisadvies voor de vakantiebestemming.

Redenen niet controleren reisadvies:

  • Ik ga naar mijn mening alleen naar veilige landen: 78%.
  • Het interesseert me niet: 8%.
  • Ik was niet op de hoogte van de mogelijkheid: 6%.

Actie bij negatief reisadvies:

  • Direct op zoek naar andere bestemming: 58%.
  • Eerst uitzoeken wat de risico’s zijn: 41%.

Actie bij aangescherpt reisadvies:

  • Eerst uitzoeken wat de risico’s zijn: 54%.
  • Direct op zoek naar een andere bestemming: 43%.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?